29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
TYTSJERK - Om in de race naar het kampioenschap te blijven moest De Wâlden zaterdag op eigen veld in Tytsjerk winnen van Sparta Zwolle. En dat was op voorhand een tegenstander die niet onderschat mocht worden. Onder lenteachtige omstandigheden werd het een duel waarin de thuisclub weliswaar constant aan de positieve kant van de score stond, maar dat toch spannend bleef omdat De Wâlden de Zwollenaren niet echt definitief kon afschudden: 27-24.


De Wâlden blijft op koers
Het was prima toeven, zaterdagmiddag op het 'smûke' korfbalveld in Tytsjerk. Daar ontving De Wâlden het Zwolse Sparta en dat was een wedstrijd die zonder meer gewonnen moest worden, wilden de Trynwâldsters kans blijven maken op de titel en de promotie. Of die ambitie er nu direct vanaf spatte werd niet helemaal duidelijk, De Wâlden mocht niet mopperen dat Sparta in het begin niet bijster op schot was, de gasten lieten nogal wat kansen, groot en klein, tamelijk nonchalant liggen. Dat had de thuisclub kunnen opbreken, maar dat gebeurde niet en dus kon de ploeg van coach Sake Koelma, hij was opvallend onopvallend aanwezig op de bank, het initiatief naar zich toe trekken en vanaf het begin ook cijfermatig de dans leiden. Maar het definitieve gat kon de thuisclub niet slaan en zeker toen de gasten gaande de wedstrijd beter gingen schieten, bleef het een redelijk spannende wedstrijd. Op 11-9 en 17-15 was het verschil slechts twee treffers, maar als De Wâlden dan weer even een tandje bij schakelde, kon Sparta het even niet volgen en liep de voorsprong van de Trynwâldsters weer op naar een punt of vier. Aanvallend deed De Wâlden het prima, maar verdedigend liet de equipe van Sake Koelma nog wel eens wat onnodige steken vallen. De wedstrijd begon voor korfbal op een ongebruikelijk tijdstip, 's middags om twee uur en eigenlijk had met name Johan Linthof nog wel een uurtje eerder willen beginnen. Hij had, met zakelijke belangen in het Ziggo Dome waar de korfbalfinale werd gespeeld, eigenlijk helemaal geen tijd voor deze wedstrijd tegen Sparta. Het was maar goed dat hij toch meespeelde, want wie had anders zijn tien doelpunten moeten maken? Opvallend in die zin dat het wel eens heel anders is geweest, was het wel erg bescheiden aandeel in de score van het vrouwenkwartet van de thuisclub. Dat was trouwens aan de kant van Sparta niet veel anders, ook daar waren het de mannen die moesten zorgen voor de treffers. Al met al zou je van een reguliere zege voor de thuisclub kunnen spreken, een terechte zege, maar echt overtuigend en sprankelend was het niet. Misschien speelde de wedstrijd van over twee weken tegen medekoploper Hoogkerk al in de hoofden van de spelers. Dat duel zal, zoals het nu lijkt, hoogstwaarschijnlijk beslissend zijn. De eerste wedstrijd in de herfst van 2016 eindigde in een gelijkspel na een spetterende wedstrijd op het scherpst van de snede.

blij
Het is nog wat grijs als ik naar Tytsjerk rijd, maar mijn middag kan nu al niet meer stuk. Eindelijk, na acht (!) weken op de bank met een dubbele logontsteking, kan ik weer naar buiten, kan ik weer doen wat ik het liefst doe: foto's en verslagen maken van een sportwedstrijd. Het is even wennen, acht weken blijkt toch een lange tijd. Ik ben wel genezen zoals mijn huisarts dat noemt, maar nog niet hersteld. Nee, dat voel ik bij elke stap en vanavond lig ik waarschijnlijk uitgeteld op diezelfde bank. Maar hopelijk wel met een meer voldaan gevoel. Het parkeerterrein is bijna helemaal vol, dat gebeurt niet vaak en dat komt, zo blijkt als ik op het veld kom, omdat er drie wedstrijden tegelijk worden gespeeld. Maar het betekent dat het gezellig druk is, er gebeurt wat, korfbal maakt zijn naam als echte familiesport weer eens helemaal waar. Ik zoek een plekje naast Rients Hempenius die vanmiddag het scorebord bedient. Hij zorgt ook voor het 'besteklik praat', hij is een korfbalkenner en het is nooit weg om zo iemand naast je te hebben. Het is hier prima toeven, de hoge bomen nemen het laatste restje wind dat er staat vrijwel helemaal weg en als de zon zo nu en dan verwoede pogingen doet om door het hardnekkige wolkendek heen te breken, is ook nog eens aangenaam. Blij dat ik terug ben!

begin
Als scheidsrechter Johannes Terpstra, hij zal geen enkele moeite hebben met dit duel, en ook van de coaches heeft hij weinig last, die houden zich vrijwel de hele wedstrijd keurig koest op hun bank, de ontmoeting op gang heeft gefloten, ontrolt zich een wedstrijd die aanvankelijk in het voordeel van De Wâlden lijkt te verlopen. Na de 1-0 van Johan Linthof maakt Sparta weliswaar vlot gelijk, maar Hessel Kinderman, vanaf de stip, Nynke Koster en opnieuw Johan Linthof zorgen voor een behoorlijk gat: 4-1. Dat lijkt dan de opmaat tot een vrij eenvoudige overwinning voor de Trynwâldsters. Maar dat wordt het toch niet echt, op 6-4, met treffers van Sjieuwke van der Veen en Johan Linthof, is de marge nog maar twee punten en dan is eigenlijk ook wel zo ongeveer het beeld van dit duel duidelijk geworden. Niet echt een 'puntje-van-de- stoel-wedstrijd', maar wel attractief genoeg om te blijven kijken. Rients en ik houden een hele bespiegeling over met name de beide youngsters Bareld Bos en Hessel Kinderman. Twee spelers die het volgens ons ver kunnen brengen als ze wat brutaler worden, zich wat meer laten gelden in de duels en soms wat minder laconiek zijn. Ondertussen wordt het 4-2 en even later 5-3 door een treffer van Sjieuwke van der Veen. Na 5-3 is het Johan Linthof die de 6-3 voor zijn rekening neemt. De 7-4 en de 8-4 komen beide voor rekening van Hessel Kinderman en wij bewonderen eendrachtig het gemak waarmee hij scoort. Als Bareld Bos er 9-4 van maakt en Johan Linthof zijn ploeg in de dubbele cijfers schiet, lijkt dat op een vorm van 'Voreintscheidung'. Maar dat is wat te vroeg gejuicht, want met drie treffers op rij zorgt Sparta ervoor dat ze terug in de wedstrijd komen. En dat beeld wordt nog versterkt als na de 11-7 van Lisette Henstra Sparta het verschil reduceert tot twee: 11-9. "It sil dochs net", verzucht Rients naast mij, maar blijkbaar heeft Johan Linthof zijn verzuchting meegekregen, want met twee treffers binnen de minuut maakt hij er 13-9 van en is de orde hersteld. Hessel Kinderman maakt er nog voor de rust 14-9 van, maar het is Sparta dat in deze eerste helft het laatste woord heeft: 14-10. "Dit hoege se net te ferliezen", oordeelt Rients, maar helemaal gerust is hij er niet op, met name de steken die de verdediging zo nu en dan laat vallen baren hem zorgen. Kijken hoe dat in de tweede helft gaat. Hij voorziet mij niet alleen van deskundig commentaar, maar ook van koffie, zoals dat hier gebruikelijk is.

tweede helft
Johan Linthof opent het tweede bedrijf met 15-10, maar op 15-12 is Sparta weer terug in de slipstream van de thuisclub. Dan moet er weer even wat gebeuren en het zijn Hessel Kinderman en Johan Linthof die ervoor zorgen dat de nabijheid van Sparta niet 'too close for comfort' wordt: 17-12. Wonderlijk om te zien is dan vervolgens dat de gasten opnieuw drie keer op rij scoren en met 17-15 weer op het vinkentouw zitten. Het vervolg laat zich raden, het is opnieuw Johan Linthof die het gevaar onderkent en met twee treffers op rij voorkomt dat het echt spannend wordt: 19-15. Een strafworp van Hessel Kinderman betekent 20-15 en daarmee lijkt de wedstrijd in zijn definitieve plooi te zijn gelegd. Maar dat is schone schijn, want Sparta wenst zich nog lang niet bij de nederlaag neer te leggen. Bareld Bos zorgt voor 22-16 en Hessel Kinderman voor 23-17, maar na 26-21 zet Sparta nog aan voor een tamelijk desperaat slotoffensief. De wedstrijd wint aan attractie, maar ook aan pit en venijn in de onderlinge duels. Scheidsrechter Johannes Terpstra moet voor Dag Hammarskjold spelen tussen Johan Linthof en zijn directe opponent, maar het loopt met een sisser af. De laatste oprisping van de gasten heeft wel degelijk resultaat, het wordt 26-23 en zelfs 26-24 uit een strafworp, maar het is Sjieuwke van der Veen die De Wâlden uiteindelijk met 27-24 definitief in veilige haven loodst. De Wâlden loopt dus geen schade op en dat betekent eens te meer dat de Trynwâldsters zich nu helemaal kunnen richten op de ontmoeting met Hoogkerk. Voor vanmiddag geldt: 'Sache erledigt'.

Binne Kramer   {gallery}Syta/sparta10417{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie