19
vr, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:

Overige sporten
OENTSJERK - De zeventiende editie van de Omloop van Trynwâlden is in zicht. Deze Omloop door Oentsjerk en omstreken, traditiegetrouw op de eerste zaterdag van september, is een wielerkoers populair bij renners uit heel Nederland. Bebossing, de verraderlijke en soms gladde klinkerwegen, een smalle ophaalbrug in Aldtsjerk, open landschap, asfalt en scherpe bochten, alle facetten zitten erin. Dit gevarieerde parcours zorgt ervoor dat ieder jaar om en nabij de honderd renners aan de start staan.


Om klokslag 15.00 uur zet het peloton zich in beweging voor in totaal 100 kilometer door de mooie dorpen van de zandrug, genaamd de Trynwâlden.  Deze ronde is onderdeel van het wedstrijdschema van de KNWU en open voor beloften, elite- en A-amateurrenners. Startgeld is er niet en het prijzengeld is gemiddeld. Daarnaast bestaat er een bescheiden premie voor de beste drie amateurrenners.Om klokslag 15.00 uur zet het peloton zich in beweging voor in totaal 100 kilometer door de mooie dorpen van de zandrug, genaamd de Trynwâlden.  Deze ronde is onderdeel van het wedstrijdschema van de KNWU en open voor beloften, elite- en A-amateurrenners. Startgeld is er niet en het prijzengeld is gemiddeld. Daarnaast bestaat er een bescheiden premie voor de beste drie amateurrenners.

In 2018 lag smaakmaker en meervoudig schaatskampioen Sven Kramer lang op kop, maar werd de koers gewonnen door zijn uit Hallum afkomstige teamgenoot Douwe de Vries, voor Jarno Gmelich Meijling uit Almere en Bussumer Roderik Egberink.  

Voormalig profrenner Lieuwe Westra won de koers ook eenmaal en is lyrisch over de Omloop op zijn geboortegrond: ,,In skitterjend parkoers. Op ferskate plakken is de dyk sa breed as in tafel. Ast net fuort fanôf it begjin mei giest foaryn hast al gjin kâns mear. Dit is wat oars as it rûntsje om’e tsjerke’’, aldus Westra. Het aantal uitvallers ieder jaar onderstreept die uitspraak nog maar eens.

Ook deze Omloop kan niet zonder vrijwilligers. Die groep (meer dan 70) is ook dit jaar weer onverminderd groot en iedereen is weer persoonlijk benaderd om zijn steentje bij te dragen. De organisatie is daarnaast verheugd dat er nog steeds een grote sponsorgroep zijn medewerking verleent en dit criterium niet afhankelijk is van een hoofdsponsor. ,,Gewoan dwaan, net te grut wurde wolle en de bân mei de doarpen en syn ynwenners behâlde. Oars hâldt it hiele ferhaal op’’, is het motto.

Al met al belooft het weer een zeer spannende strijd te worden in Oentsjerk en omstreken.  Het enige verschil ten opzichte van vorig jaar is dat de karakteristieke brug in Aldtsjerk dit jaar geen onderdeel van het parcours uitmaakt. Door een aanrijding is de brug gestremd. 
Zodoende komt het peloton via de Klaas Douwesweg en Van Sminiawei het dorp binnen, waarna het via de Miedemawei, Eysingapad en Jonkerspaed naar de finish op het plein voor Kafee it Wapen fan Fryslân in Oentsjerk gaat.

De muzikale omlijsting is in handen van zanger Jelle Jitze. We hopen zoveel mogelijk publiek te mogen verwelkomen op zaterdag 7 september aanstaande tijdens (en na afloop van) de zeventiende editie van de Omloop van de Trynwâlden!

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie