29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Overige sporten
BURGUM - Het was uiteindelijk Riekele Kobes die op het hoogste treetje van het ereschavot mocht gaan staan toen Gert Nitters van Kanaal 30 de prijzen uitreikte. Hij was het die de alternatieve route, noodzakelijk vanwege de buiten bedrijf zijnde brug bij Skûlenboarch, het snelst aflegde. Na afloop roemde de boomlange atleet het parcours en de organisatie en hij zegde toe, zoals de traditie dat wil, dat hij volgend jaar zijn titel komt verdedigen, dan weer echt óm de Mar.


"Ik kom zeker volgend jaar terug"
Het was de quote waarmee Slach-winnaar Riekele Kobus zijn interview met speaker Gert Nitters beëindigde. Het is immers, maar dat zal Kobes niet geweten hebben, een ongeschreven wet dat de winnaar zijn titel het jaar daarop verdedigt. Dat lukt uiteraard niet altijd, soms 'staan wetten in de weg en praktische bezwaren', maar de meeste winnaars houden aan deelname aan deze loop-voor-het-goede-doel een prima gevoel over, zo goed dat ze zeggen zeker terug te komen.

Burgumer Mar
Deze keer is bovendien een unieke in de inmiddels lange rij, dit is volgens de mensen die het echt kunnen weten de 24ste, vanwege het feit dat het deze keer geen echte Slach om 'e Mar is. De Mar, de Burgumer Mar dus voor het goede begrip, speelt in deze aflevering 2017 slechts een marginale rol in die zin, dat hij alleen even zichtbaar is op het stuk langs de Centrale. Verder blijft het naamgevende water buiten beeld. De burg bij Skûlenboarch over het Margrietkanaal is stuk en staat ten behoeve van de scheepvaart permanent open. Een andere route dus, technisch gesproken geen probleem in een regio als die rondom Burgum, paden en weggetjes genoeg en bovendien een fraai 'ferskaat' aan landschappelijk schoon, niet voor niets was de dichter van de beroemde regel 'smûk skaadzjend beamtegrien' uit de Wâldsang, Burgumer Harmen Sytstra. Bovendien zorgde al dat struweel ervoor dat de venijnige noordwester niet al te veel schade kon aanrichten. Met andere woorden, in feite prima omstandigheden deze paaszaterdag, misschien voor de toeschouwers een beetje aan de frisse kant.

finish
Ik zit inmiddels in de buurt van start/finish omdat ik toch wel weer eens een paar winnaars op de foto wil hebben. Hier is het lekker druk, gezellig, er staat redelijk veel publiek langs de dranghekken, merendeels familie en kennissen. Er doen geen schoolkinderen meer mee, en eigenlijk is dat jammer, want die zorgden altijd voor veel lawaai, een beetje 'opskuor' en de nodige reuring. En bovendien brachten ze vaak hun ouders mee die kwamen kijken hoe hun kroost het er van af zou brengen. Niettemin is het hier, in de zon en in de luwte van de immense woonblokken achter mij, prima toeven. Speaker Jan Kooistra zorgt voor een constante stroom aan informatie, wat die man niet weet over hardlopen en -lopers is de moeite van het weten niet waard zeg maar en het mooie is dat hij zo ongeveer elke loper op de laatste meters verbaal naar de finish begeleidt.

winnaars
De 6 kilometerlopers zijn zo'n beetje allemaal binnen, die winnaars heb ik dus gemist evenals de ceremonie protocollaire die daarbij hoort, maar de 11 kilometer krijg ik wel mee. Als eerste komt Folkert Visser over de meet, hij realiseert een tijd van 41.13 en dat lijkt mij, hoewel ik weinig vergelijkingsmateriaal heb, een prima tijd. Jappie Doller wordt in 41.48 tweede en de derde stek op het podium is voor Pieter Prins in 42.20. Gert Nitters van Kanaal 30 fungeert als spreekstalmeester bij de huldigingen, een taak die hij met verve vervult, als had hij nooit anders gedaan.

vrouwen
De vrouwen, het zijn er bijna net zoveel als mannen, worden op het ereschavot vertegenwoordigd door Esther de Boer, zij realiseert een tijd van 48.07, Anita van der Wal (51.33) en Ingrid Kimber (52.07). Die laatste loopster is een onvervalste Aussie, ze komt uit Australië en dat betekent dat de spreekstalmeester zijn beste Engels uit de kast moet halen, iets wat hem overigens prima afgaat.

halve marathon
Dan is het wachten op de halve marathonners, de mannen en de vrouwen van de 21 kilometer. Aan de tijden te zien is het niet helemaal een halve marathon, maar een kniesoor die daarop let. Ik heb hem bij de start al herkend, de boomlange Riekele Kobus steekt boven alles en iedereen uit, hij staat regelmatig in de krant als hij weer een loopevenement op zijn naam heeft geschreven. Hij heeft naar eigen zeggen nog niet eerder hier in Burgum meegedaan, er is in deze voorjaarsperiode bijna elke week wel een rijke verscheidenheid aan lopen, maar nu is hij dus hier bij de Slach. Hij loopt niet meteen aan kop, bij mijn eerste passage aan de Nijstedsfeart is hij vierde of vijfde, maar op de meet is hij de eerste. En daar gaat het om, 'prijzen op de meet', zeggen de wielrenners niet voor niets. Vlak voor dat hij over de finish bolt geeft hij zijn voorfietser even een handje: 'bedankt dat je me feilloos door al die paadjes en laantjes hebt geloodst'. Een gebaar van iemand die zoiets weet te waarderen. Echt moe, laat staan 'uitgewoond', oogt hij niet bepaald. Hij scoort een prima tijd van 1.13.04 en hij heeft daarmee meer dan een minuut voorsprong op Hagos Berhane die uitkomt op 1.14.11. Deze Berhane komt uit Eritrea, een land waar wel meer goede lange afstandslopers vandaan komen. Nee, last van de kou, want dat is meestal het eerste waar je naar vraagt als de loper zichtbaar uit een warm land komt, heeft hij niet gehad. Hij spreekt redelijk Engels en zelfs een paar woorden Nederlands, maar eigenlijk hoeft hij niets te zeggen, zijn brede en hagelwitte smile spreekt boekdelen. Derde op het podium is een oude bekende in die zin, dat Menno Mud vorig jaar ook al een podiumplaats veroverde, hij werd toen winnaar. Deze keer neemt hij genoegen met de derde stek in 1.14.12, slechts één seconde achter Berhane. Ook Menno Mud kijkt terug op een prima Slach: "Mooi parcours, prima organisatie, een beetje veel wind, maar die was voor iedereen hetzelfde. Ik heb lekker gelopen. Volgend jaar? Zeker weten, dan ben ik hier weer.

vrouwen
Bij de vrouwen is het Hinke Schokker die wint in een tijd van 1.26.00 en zij wordt op het podium geflankeerd door Inge van Schaick in 1.43.08 als tweede en Wilma van Galen in 1.49.15 als derde.

Binne Kramer  

{gallery}Syta/mar17417{/gallery}  

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie