14
di, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Overige sporten
BURGUM - Liefhebbers van Ritmische Gymnastiek, konden zaterdag hun hart ophalen in de sporthal Westermar in Burgum. Want daar werden groepsfinales georganiseerd in verschillende klassen. De winnaars hadden als extraatje dat ze in juni naar Rotterdam mogen voor een 'super finale'. Het was OBQ uit Leeuwarden/Burgum dat nadrukkelijk de neus aan het venster stak, de seniorengroep won de knotsoefening met de hoogste dagscore.

Ritmische gym een lust voor het oog

Het is druk op het parkeerterrein bij sporthal Westermar in Burgum op deze zaterdagmorgen. De ene helft staat vol met 'voetbalauto's', de andere wordt dicht bevolkt door liefhebbers van Ritmische Gymnastiek. Want in de Burgumer sporthal worden deze zaterdag finales gehouden die moeten uitmaken welke groepen in juni naar Rotterdam voor de Grande Finale. Alleen al de locatie, het Rotterdamse sportpaleis Ahoy, is goed voor een extra adrenalinestoot bij de deelnemers. Uiteraard is Sjanie Hellema de eerste die ik tegenkom in de hal, op de voet gevolgd door Ellen van der Leest. Zonder hen tweeën zou het vandaag waarschijnlijk helemaal niet doorgaan heb ik de indruk. Zolang ik dit 'werk' doe, en dat is al een aantal decennia, kom ik Sjanie al tegen, Ellen is van een later bouwjaar, maar ze bewijzen beiden eens te meer dat de organisatie van een sportevenement van mensen afhangt. De meeste andere evenementen ook trouwens. Ze praten me even bij over wat er deze zaterdag op het programma staat. Als het aan hen ligt 'moet' ik zeker de hele dag blijven, zoveel interessants is er te zien. Dat laatste geloof ik graag, maar een hele dag, en dan uitgerekend een zaterdag, toch de dag waarop 80 procent van alle sportwedstrijden zich afspeelt? Maar dat weten ze ook best natuurlijk. Sjanie: "Oh, ja, je moet natuurlijk weer naar het voetballen." Ze kent immers de spagaat waarin ik bijna wekelijks verkeer en dat in de wetenschap dat dat bewegingen zijn waarmee ik steeds meer moeite krijg. Hoewel, in spagaten ben ik nooit goed geweest, ik heb al een soort fantoompijn als het zie.

publiek
De tribunes van de Westermar zijn nog niet uitverkocht en als ik even even goed kijk zie ik weinig 'los' publiek, de meesten zijn vrienden, familie en kennissen, wat wij dan noemen 'omsittend laach'. Maar de sfeer is prima, het is een drukte van belang, de groepen zijn zich aan het voorbereiden op hun eerste optreden. Ik heb van Sjanie begrepen dat OBQ, de combivereniging uit Burgum en Leeuwarden, goede kansen heeft, zeker ook bij de seniorendames die deze ochtend aan bod komen. Bij dat senioren moet u overigens volstrekt niet denken aan echte senioren, ouderen dus, je bent, krijg ik uitgelegd, al senior als je zestien bent!

groepsoefeningen
Ritmische Gymnastiek is simpel gezegd oefeningen uitvoeren op muziek en dan kan dat met of zonder materiaal. 'Materiaal', dat zijn knotsen, linten, ballen en hoepels en die krijgen we ook allemaal te zien als de wedstrijd echt is begonnen. Maar eerst is er de opmars, in een heleboel andere sporten zou je het de presentatie noemen. Wat dat betreft is gymnastiek nog tamelijk behoudend, er komen zelfs nog vaandels aan te pas. De muziek is wel eigentijds, want die mag door de deelnemers zelf worden uitgezocht. En dan moet u niet meteen denken aan R&B, Hiphop, rap, of een andere moderne muziektrend. Maar de meeste groepen bewegen, dansen zou je bijna zeggen, veelal op wat meer ritmische muziek, veel Latin, dat swingt lekker, maar ook wel op klassieke stukken. Vorig jaar heb ik een groep uit Garyp zien dansen op muziek van Vivaldi, de Vier Jahreszeiten. Prachtig, niet alleen de muziek, maar ook de choreografie. En dat laatste onderdeel komt ook vanmorgen uiteraard terug, het gaat er niet alleen om welke bewegingen worden gemaakt, maar ook hoe die passen bij de muziek. En dat allemaal dan ook nog eens per groep.

man
Zie ik dat nu goed? Jawel, een van de verenigingen die deelneemt heeft een jongen in de gelederen, een man eigenlijk, gemeten aan zijn atletische postuur. Opvallend? Ja, zonder meer, je ziet weinig mannen en jongens die deze sport beoefenen, tenminste ik zie ze niet vaak. Over de oorzaak van die wel heel ongelijke verdeling over de seksen kun je hele verhandelingen opzetten. Zijn jongens minder ritmisch ingesteld dan meisjes? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet dat als vroeger, héél vroeger was dat, bij de dansles er leerlingen waren die 'het nooit zouden leren', dat dan merendeels jongens waren. Daar heeft deze jongeman geen last van overigens, hij misstaat totaal niet tussen al die 'jongfammen'. En hij heeft er kennelijk plezier in, dus waar hebben we het over. Maar lef heeft hij wel natuurlijk, om als enige jongen mee te doen. Ik zie het de meeste voetballers nog niet doen.

moeilijk
Voordat de OBQ-groep waar ik eigenlijk voor ben gekomen, krijg ik een hele rij verenigingen te zien die oefeningen met de al genoemde materialen uitvoeren op heel onderscheiden muziek. Ze worden niet alleen gadegeslagen door het publiek, maar ook door een jury, die als een soort tribunaal een hele zijde van de vloer in beslag neemt, het zijn er vlot geteld zo een stuk of tien. Maar ik heb altijd wat moeite met het feit dat een jury eigenlijk altijd kijkt naar wat er mis gaat, ik ben vanuit een heel andere discipline gewend om naar de dingen te kijken die wél goed gaan, vooral bij kinderen. Nou zijn dit geen kinderen meer, verre van, maar wat ik mis is de uitleg van de jury over hoe ze tot hun oordeel zijn gekomen. Kijk, de meest in het oog lopende fouten zie ik ook wel, knotsen die hoog door de lucht worden geworpen en die hun doel missen, te weten de gretige vingers van een ploeggenoot. Of een hoepel die voor zichzelf begint en vrolijk huppelend in het decor verdwijnt, achterna gezeten door een vertwijfelde gymnaste die al bij zichzelf heeft berekend hoeveel aftrek dit gaat kosten. Aan de andere kant, ik zou niet graag moeten beoordelen wie nu de beste is en daar gaat het uiteindelijk toch om bij wedstrijden. Eerlijk gezegd zie ik vaak het verschil niet, in mijn optiek doen ze allemaal hun stinkende best en: ze blijven lachen, ook al gaat het soms helemaal niet goed en zouden ze 'moai grif' liever opteren voor een niet mis te verstane krachtterm van vier letters. Maar ja, die jury hè?

OBQ
Maar dan is het zover, de groep waar ik voor kom kijken, het seniorenteam van OBQ, bestaande uit Nadine Hoitinga, Femke Burke, Kirsten de Weerd, IJbelina Tjeerdsma, Jente Bouma en Laura Heijmans mag de vloer op voor hun eerste oefening. Spannend voor die jongedames en dat is hen aan te zien. Ze toveren allemaal een min of meer stralende lach op hun gezicht, maar je kunt zien dat dat af en toe niet helemaal van harte gaat. En dat kan ik me goed voorstellen. In mijn optiek, maar dat is de optiek van een vreemde in dit Jeruzalem, doen ze het prima. Het is een stel leuke jonge meiden die met z'n allen een prima oefening 'draaien'. Zo heet dat, 'draaien', het waarom is me nooit duidelijk geworden. Ik vraag later aan Sjanie Hellema wat ze er van heeft gevonden, zij is per slot van rekening degene met de meeste kennis van zaken hier in de hele hal, op zeker. "Het ging goed", aldus de OBQ-trainster, "het is nooit volmaakt, maar dat kan eigenlijk ook niet. Ik denk zeker dat we hiermee het podium wel zullen halen, al moet je natuurlijk nog even afwachten wat er nog komt van de andere verenigingen. Maar ik ben tevreden." Die tevredenheid blijkt later, als de prijzen worden uitgereikt, terecht, want met een score van 13.55 punten is dit OBQ-team goed voor het goud en die score blijkt later ook nog eens de hoogste van de dag. Later blijkt dat ze ook goud hebben gewonnen met hun tweede oefening. Er is nog meer goud voor de Burgumer/Leeuwarder combinatie, maar dat maak ik niet meer mee, dat is pas 's middags en dan zit ik, Sjanie had het al voorspeld, bij het voetballen. Ik zou, zit ik me te bedenken als ik dit zo aankijk, eigenlijk een cursus jureren moeten volgen, dan zou ik het echt met recht en reden eens een keer oneens met de jury kunnen zijn. Nu heb ik er niet genoeg 'verstand' van...

Binne Kramer                                                                                                                                                                                             

{gallery}nieuws/ritmischegym18mei{/gallery} 







Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie