03
vr, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Sport
BURGUM - De omstandigheden waren vrijwel optimaal, zaterdag tijdens de Nationale titelstrijd bij het fierljeppen. De zon scheen volop, de temperatuur was uitstekend voor eind september en er stond weliswaar behoorlijk wat wind, maar die kwam uit de gunstige noordoostelijke hoek. En dus kon er volop gesprongen worden in dit traditionele titanengevecht om de heerschappij in het fierljeppen. Een strijd tussen Holland en Friesland, die dit keer in Fries voordeel uitpakte.
 Maar de categorie waaraan de meeste waarde en dus de meeste publiciteit wordt toegekend, werd een zege voor de gasten. Dat is het gevecht om het nationale kampioenschap bij de mannen senioren. Illustere namen als Gerard Vlieger, Aart de Wit, Bart Helmholt en Jaco de Groot gaven aan die  titel een extra dimensie, het is een soort eredivisie van het fierljeppen. En ook zaterdagmiddag op het fraaie schansencomplex achter-het-gemeentehuis maakten de mannen er een prachtige strijd van.
Fierljeppen in coronatijd
Het blijft wennen, een NK fierljeppen met een beperkt aantal toeschouwers, zowel Hans Helmholt, voorzitter van de organiserende Ljeppersklup Burgum in zijn openingstoespraak, als burgemeester Jeroen Gebben van de gemeente Tytsjerksteradiel in zijn slotwoord, refereerden eraan. Immers, waar in 'normale' tijden de natuurlijke tribune bommetje vol had gezeten en de extra tribune de accommodatie het aanzien van een heuse arena had gegeven, was het nu toch wat een minder feestelijk gezicht. Al maakten met name de Hollandse toeschouwers genoeg 'lawaai', zowel zicht- als hoorbaar. Maar op een gegeven moment moest de organisatie toch even ingrijpen om hen te wijzen op de nog steeds geldende corona-regels, met name die van de inmiddels legendarische 'anderhalve meter'. Toen het eerste vriendelijke verzoek om afstand te houden niet genoeg hielp, moest er een dreigende sanctie van 'stoppen' uit de kast worden gehaald. Dat hielp en de organisatie was zo sportief om daarna even terug te keren naar de betreffende tribune om met de duim omhoog te bedanken voor de medewerking. En dus bleef de sfeer uitstekend, trouwens van enige prikkelende animositeit tussen Holland en Friesland was geen moment sprake.
 
organisatie
Net zoals de vorige keer, toen dit NK ook in Burgum werd gesprongen, is ook nu de organisatie vlekkeloos. Ik heb de mannen en vrouwen die er al dagenlang druk mee zijn geweest goed kunnen volgen, elke keer dat ik van Sumar naar Burgum reed. En toen donderdag de rijen witte stoeltjes al keurig in het gelid stonden, zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar: "It sil heve." 
 
droog
Het ergste wat een kampioenschap kan overkomen is dat het regent of gaat regenen. Want dan kan er niet gesprongen worden, punt uit. Maar gelukkig is daar deze zaterdagmiddag geen sprake van, er is zelfs geen wolkje te zien en weerman Piet Paulusma heeft 'neisimmerwaar, mei in soad sinne' beloofd. Voor de niet Friestaligen: nazomerweer met veel zon. Er staat om even over één, de wedstrijd begint om twee uur, al een behoorlijke rij voor de entree, maar ik mag 'wegens bewezen diensten', zoals dat genoemd wordt, zó doorlopen en een plekje zoeken. Dat vind ik aan de overkant van het water waar ik de zon in de rug heb en het hele zandbed kan coveren. Ik hou ervan om vroeg te zijn, de toebereidselen van zowel de organisatie als het publiek, als de deelnemers zijn de moeite van het bekijken wel waard. Bovendien worden we muzikaal vergast op vrolijke muziek van Legato, het muziekkorps uit Burgum. We hebben overigens nóg een speciaal publiek. Dat is  een groot aantal schapen die het talud van de oprit naar de brug bevolken. Ze trekken zich niets aan van al dat gedoe schuin onder hen, maar ze staan wel af en toe te kijken, zoals alleen schapen dat kunnen, inderdaad: schaapachtig. Maar dan loopt het tegen tweeën en gaat Hans Helmholt op de middelste 'barte' staan om de kampioenschappen officieel te openen. Hij doet dat op de van hem bekende manier: met de nodige relativering en humor, maar ook hij ontkomt er niet aan om even te refereren aan dat vermaledijde virus. "Maar we zijn er, het gaat door, laten we er een prachtig sportief feest van maken", aldus de preses. Ik zit te wachten op 'Let the games begin', maar Helmholt vindt het zo wel genoeg: kort, krachtig en terzake.
 
meisjes
Ik ben uiteraard niet honderd procent objectief, met name bij de meisjes heeft de thuisclub, Ljeppersklup Burgum, een ijzer in het vuur in de persoon van Pytrix Westra en bij de mannen senioren ben ik uiteraard benieuwd naar tot wat Bart Helmholt in staat is. En verder heb ik zoiets van 'may the best man win', de uitdrukking spreekt nu eenmaal niet over vrouwen. Maar die zijn wel degelijk inbegrepen. Pytrix Westra, veertien dagen geleden werd ze in Winsum Fries kampioen, moet het opnemen tegen met name Hanneke Westert en Inger Haanstra en het verwondert dan ook niet dat dat drietal zich plaatst voor de finale. Na twee niet-zo-geslaagde sprongen moet het bij de als altijd stoïcijns ogende Burgumse komen van de laatste sprong, maar zoals wel vaker, zorgt ze er met 14.49m voor dat ze wel degelijk op de barte staat als de finalisten worden voorgesteld. Recht tegenover mij zit de bestuurlijke top van de gemeente, althans een gedeelte daarvan. Maar wel op anderhalve meter uit elkaar. Ik kan op deze afstand niet liplezen, maar ik ben wel benieuwd waar ze het over hebben, gespreksstof genoeg gezien de politiek ontwikkelingen in Tytsjerksteradiel. Maar misschien hebben ze het ook wel over fierljeppen, wie zal het zeggen. Jeroen Gebben en Gelbrig Hoekstra, respectievelijk burgmeester en wethouder van sport zijn beiden sportliefhebbers weet ik, van directeur Maaike van Gils weet ik dat niet. 
 
wedstrijd 
Als het volkslied is gespeeld en fluisterzacht meegezongen, kunnen we met de wedstrijd beginnen. Ik volg zoals eerder uitgelegd, de wedstrijd bij de meisjes die zich op de meest linkse schans afspeelt. De drie Friezinnen Hanneke Westert, Inger Haanstra en Pietrix Westra moeten afrekenen met Thalina van der Wind, Lieke Stolwijk, Suzanne Mulder en Laura Maaijen, de Hollandse deelneemsters aan dit kampioenschap. En dat doen ze, want als alle deelneemster hun drie voorrondesprongen hebben gedaan, blijken de drie Friese ljepsters alle drie de finale te hebben gehaald, zij mogen dus straks nog eens tweemaal een poging doen. Het is uiteindelijk Inger Haanstra die er met de titel vandoor gaat, haar 15.10m is zowel Hanneke Westert met 14.66m, als Pietrix Westra met 14.49m te machtig. Ik had stiekem gegokt op Pietrix, maar in een kampioenschap moet alles meezitten en dat doet het zichtbaar niet voor de Burgumse, al is ze na afloop wel degelijk content met haar podiumplek; "Ja, ik bin bliid mei dit tredde plak, ik hie fansels leaver kampioen wurden, mar eins fielde ik al nei de earste sprong dat it net echt optimaal gie. Mar myn seizoen wie al slagge mei dy Fryske titel, dit hie foar my der op ta west." Anders dan bij eerdere titelgevechten worden nu ook de nummers twee en drie gehuldigd. En terecht vind ik.  
 
vrouwen
Bij de vrouwen gaat de finale tussen Fabienne Overbeek uit Holland en de Friezinnen Maureen Poiesz en Sigrid Bokma. Grote afwezige in dit rijtje is natuurlijk Marrit van der Wal, maar die is niet in vorm en haalt de eindstrijd niet. Die finale wordt met overmacht gewonnen door Sigrid Bokma, die met een fabuleuze uithaal 17.08m laat noteren. Ze gaat compleet uit haar dak en wees eerlijk, je zou voor minder. Fabienne Overbeek wordt tweede met 15.39m en de derde stek is voor Maureen Poiesz met 14.87m.
 
Jongens
Het is huizenhoog favoriet Wisse Broekstra, ook bij het FK liet hij van zich spreken, die niet alleen de titel wint, maar die ook de show steelt, door met een formidabele jump maar liefst 20.72m te laten optekenen. En dat voor een ljepper uit de jongenscategorie! Hidde van Dam met 18.66m en Mark van der Horst met 17.75m moeten namens Holland genoegen nemen met de tweede en derde stek. Bij de junioren moet Rutger Haanstra in z'n eentje het Fryske heitelân verdedigen, maar hij moet met 19.85m zijn meerdere  erkennen in Reinier Overbeek met 20.91m en Lucas van Eijk met 20.11m.    
 
mannen senioren
Kandidaten genoeg bij de mannen voor de nationale titel en de favorieten zijn ook nog eens 'eerlijk' verdeeld tussen de rivaliserende gewesten Holland en Friesland. De Hollanders hebben fierljep-icoon Jaco de Groot en Rian Baas, waar de Friezen hun hoop hebben gevestigd op Ysbrand Galama, Age Hulder en natuurlijk herintreder Bart Helmholt. Het wordt een strijd op het scherp van de snede, een strijd die tot het laatst spannend blijft, wat heet spannend! Als de kruitdampen zijn  opgetrokken blijkt dat Ysbrand Galama met één luttele centimeter de duimen moet leggen voor Rian Baas: 21.09m om 21.10m. Het brengt uiteraard het Hollandse deel van het publiek op de banken en het maakt dit NK fierljeppen tot niet een alleen organisatorisch, maar ook sportief uitermate geslaagd evenement. Het is burgemeester Jeroen Gebben, hij heeft de hele, lange, middag zitten kijken, die in zijn slotwoord  zijn grote waardering uitspreekt voor de vlekkeloze organisatie die op naam komt van een grote groep vrijwilligers. Die lof is terecht, de Ljeppersklup Burgum had de zaken uitstekend voor elkaar. Persoonlijk wil ik met name de jongens en de meisjes van de catering een pluim op de virtuele hoed steken: klasse meiden en jongens! 
 
Binne Kramer 

{gallery}Luc/2020/ljeppen20{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie