15
wo, mei
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Voetbal
BURGUM - Af en toe is het wel eens leuk om een 'rondje langs de velden' te maken, lang een paar velden in dit geval, want 'de velden' is wat erg ambitieus uiteraard. Een wedstrijd van MO-11 tussen BBC en VCTrynwâlden, een duel tussen de JO-17 van BBC en Drachten en tot slot een wedstrijd tussen de MO-17 van BBC en ONT. Alle drie heel onderscheiden, alle drie best leuk om naar te kijken en van alle drie valt wel het nodige te zeggen. Het enige dat je zo misloopt is de koffie...


Eindelijk!
Eindelijk is het weer zover dat ik een hele dag op pad kan om naar sportwedstrijden te kijken. In dit geval is het aanbod beperkt tot voetbal, want het korfbal ligt stil vanwege weet ik niet, het zal vakantie zijn, het waterpolo is al afgelopen en speciale evenementen zijn er deze laatste zaterdag van april niet. Vandaar. Aan het weer kan het niet liggen, het is weliswaar redelijk koud, maar de zon schijnt regelmatig en het waait nauwelijks. En dat laatste maakt dat het prima toeven is langs de diverse lijnen.

dicht
Ik meld mij eerst maar even op het gebruikelijke zenuwcentrum van BBC in het clubgebouw van BCV. Maar dat blijkt op slot en ook de kantine is dicht, voor koffie moet ik naar de buren. De wedstrijd die als eerste op mijn lijstje prijkt is een eindje lopen, maar ik krijg ze al spoedig in het vizier, de MO-11 van BBC en VCTrynwâlden. Hé, die laatste ploeg heb ik vorige week toch ook zien spelen, toen wonnen ze dik van Suameer. Kijken hoe ze het er tegen BBC vanaf brengen. Het gaat, heb ik begrepen, om een bekerwedstrijd en er staat dus wel degelijk wat op het spel. Aan leidster Tjitske Duursma vraag ik of ik weer zo'n dikke uitslag kan verwachten. Maar dat blijkt niet het geval: "Dizze beide ploegen binne wol sawat lykweardich, dikke útslaggen komme eins net foar." Dat belooft. Maar het is wel degelijk VCT dat het initiatief pakt. BBC heeft het moeilijk, de thuisclub moet het hebben van lange ballen op de veel te ver staande spitsen en daar komt nog bij dat er achterin bij de Trynwâldsters een paar mannetjesputters staan zoals dat meisje met die paardenstaart. Ja, dat hebben ze allemaal, maar deze staart is donker en dat is hier een uitzondering. Nou, die dus, ze maakt indruk met het winnen van vrijwel al haar persoonlijke duels en haar sterke opkomen, soms door het midden, soms ook over de vleugel. VCT is deze eerste helft de sterkere ploeg, maar BBC biedt prima weerwerk. Waar het verschil wordt gemaakt is zeg maar op de rand van het virtuele strafschopgebied. VCT heeft een paar meiden in de gelederen met 'in ûnfoech' hard schot in de benen en als die ballen ook nog eens hoog in de hoek belanden, is er voor de BBC-keeper geen houden aan. Zo valt ook de openingsgoal en als even later een snelle counter prima wordt afgerond, is het 0-2 en lijkt de wedstrijd gespeeld. Maar VCT mag dan wel een overwicht hebben, echt veel scoren is er toch niet bij voor de Trynwâldsters, daarvoor is de defensie van BBC te hecht. Het blijft in deze eerste helft dan ook bij die 0-2 en dat betekent in feite dat 'het nog niet gedaan is' zoals de Vlamingen dat zeggen, de tweede helft biedt nog mogelijkheden voor de thuisclub. Die tweede helft bekijk ik overigens van een afstandje, want ik heb de plaats van handeling verplaatst naar een ander, in dit geval aanpalend, veld om daar te kijken naar BBC O-17-2 tegen Drachten O-17-1. De wedstrijd tussen BBC en VCT wordt inderdaad nog spannend als BBC op 1-2 komt tot groot enthousiasme van het thuispubliek. De gelijkmaker komt er niet, VCT wint dus met 1-2 en bekert verder, BBC is uitgeschakeld.

BBC O-17-2 tegen Drachten O-17-1
Het staat 0-0 als ik een plekje heb gezocht tussen de beide dug outs en wat ik zie is een spannend duel waarin twee prima voetballende ploegen er alles aan doen om te winnen. De eerste helft is zo'n beetje halverwege en beide ploegen krijgen kansen en uit één daarvan is het Jelmer Straatsma die met een prachtige lob over de kansloze Drachten-keeper heen voor de 1-0 zorgt. Een beauty, al vraag ik mij wel af of het in oorsprong niet een voorzet was die Jelmer in gedachten had. Maar dat doet aan de schoonheid van de treffer niets af. Die nipte voorsprong staat nog op het scorebord als scheidsrechter Boersma voor de rust fluit. Ik blijf zitten en kijk ondertussen naar de afloop van het duel tussen de meisjesploegen van BBC en VCT. Maar al spoedig komen BBC O-17 en Drachten weer naar buiten voor de tweede helft. Die levert al spoedig de gelijkmaker op, die zat er eigenlijk al in de eerste helft aan te komen, de gasten beschikken over net wat meer technisch vernuft en aanvallende power. Maar bij de 1-1 staat de achterhoede van BBC, zoals dat zo plastisch heet, te snurken en Drachten profiteert meteen. Als de virtuele klok op 15 staat, wordt het 1-2 middels een lullig, maar niettemin loepzuiver rollertje. Als het even later 1-3 wordt met een prachtig vliegend schot, lijkt de wedstrijd in zijn definitieve plooi te zijn gelegd, maar die conclusie is iets te voorbarig. Want binnen de minuut is de spanning terug. Het is opnieuw Jelmer Straatsma die scoort, nu uit een rebound: 2-3. Pas halverwege deze tweede helft maakt Drachten 'dien wurk' middels een prachtig schot dat de BBC-keeper te machtig is: 2-4. Dat is tevens de eindstand van dit attractieve duel.

BBC MO-17 - ONT MO-17
Ik kan blijven zitten, want de volgende ploegen staan al klaar: het zijn BBC MO-17 en ONT MO-17 uit Opeinde. Twee ploegen die qua voetbalvermogen een beetje in hangen tussen een meisjesploeg en een vrouwenteam. Sommigen kunnen zo te zien prima mee in zo'n vrouwenteam, je kunt zien dat ze al een aantal jaren voetballen. Dat betekent dat het een leuke wedstrijd wordt waarin BBC op voorsprong komt, maar het overwicht voorlopig niet in meer treffers kan uitdrukken. Hoe het afloopt kan ik niet gewaar worden, dit duel is niet in de reguliere uitslagen van BBC opgenomen omdat ONT om de een of andere reden buiten mededinging meedoet in deze competitie. Hoe dan ook, het is een passende afsluiting van mijn 'rondje langs de velden' op deze prachtige zaterdagochtend. Ik ga naar huis, vanmiddag ga ik kijken bij V en V in Garyp dat het opneemt tegen Franeker. En later zal blijken dat ik van die keuze geen spijt hoef te hebben.

Binne Kramer  {gallery}Syta/mooi2517{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie