29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
HURDEGARYP - Groot was de euforie bij V en V na de daverende zaalseizoenstart van vorige week met een score boven de dertig. Daardoor was de de teleurstelling zaterdgavond des te groter groot na de nipte nederlaag tegen Sparta uit Zevenhuizen. 'It is net alle dagen feest', was misschien wel de beste omschrijving van de wedstrijd in de Hurdegarypster Hege Fiif. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, en dan moet je om te winnen messcherp zijn in met neme de slotfase. En dat was V en V niet echt.


V en V laat zege liggen
Het optimisme kende nauwelijks grenzen bij de V en V aanhang na de fabuleuze start van het zaalseizoen tegen De Granaet. De Dokkumers bleven in eigen huis met 24-33 met de gebakken peren zitten. Natuurlijk, zo'n flitsende start is goed, voor de punten vanzelfsprekend, maar zeker ook, en misschien nog wel meer, voor de moraal, voor het zelfvertrouwen. En dus waren de verwachtingen voor het eerste thuisduel zaterdag in De Hege Fiif in Hurdegaryop, torenhoog gespannen. De kenners wezen uiteraard wel op het feit dat de Zevenhuisters bekend staan als een van die ploegen waarvan het lastig winnen is, maar met het eigen publiek als negende man zou het toch moeten kunnen. Vorige week regende het treffers, en waarom zou dan nu niet kunnen. Nou, het kon wel, maar het gebeurde niet. Nog niet de helft van dat aantal doelpunten wist de ploeg van coach Ron Berkenbosch zaterdagavond te scoren. En omdat de gasten er net eentje meer maakten, gingen zij en niet V en V er met de beide punten vandoor: 16-17. Een objectieve jury zou hebben geopteerd voor een remise, maar gelukkig kent men dat fenomeen niet in het korfbal, die jury bedoel ik. Maar die wijze mannen/vrouwen, er zaten er genoeg op de tribune zaterdagavond en ze lieten zich wel degelijk horen ook, zouden hebben gezien dat deze beide ploegen elkaar weinig ontliepen qua speelsterkte en ook qua scorend vermogen, de eindstand was wat dat betreft illustratief. Beide ploegen hadden kunnen winnen, een remise was het meest 'eerlijk' geweest, maar het was Sparta dat won.

wachten
Als ik sporthal De Hege Fiif in Hurdegaryp binnenkom staan er nog maar tien minuten speeltijd op de klok van de vorige wedstrijd. Dat lijkt me stug en ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat dit pas de eerste helft is. Dat blijkt te kloppen, we lopen een dik half uur achter op het schema en dat betekent dat ik me eerst 'wol deljaan kin'. Gelukkig, ik had eigenlijk niet anders verwacht, wordt het wachten veraangenaamd door Ans Tamminga die mij koffie brengt. We hebben het uiteraard nog even over de Westermar die helaas in vlammen is opgegaan en we hopen beiden dat de nieuwe hal dezelfde faciliteiten krijgt als de 'oude'. Er komt, heb ik begrepen, een commissie die zich met de bouw en de inrichting gaat bezighouden en we hopen dat in die commissie ook een vertegenwoordiging van de gebruikers mag plaats nemen. Even later, inmiddels is Klaas van Actief ook aangeschoven, opteren hij en ik voor lichte kleuren in de inrichting, niet van die sombere en lichtvretende lambrizering en daarbij adequate verlichting. Het zou ons werk in ieder geval een stuk aangenamer maken. Dat wordt afwachten dus.

begin
Ondertussen is dat halve uur wel zo ongeveer om en kunnen beide ploegen zich klaarmaken voor de wedstrijd. Ik heb Sparta wel op het veld zien spelen, ook tegen V en V, maar in de zaal is dat een hele tijd geleden. Kijken hoe dat gaat dus. En natuurlijk ben ik nieuwsgierig of V en V de ballen er weer zo makkelijk ingooit als tegen De Granaet. Handicap voor de ploeg uit Garyp is de afwezigheid van schutter Arjen Brander, hij zit geblesseerd op de bank. Als scheidsrechter, ik ken hem wel, maar mijn geheugen laat me in de steek voor wat betreft zijn naam, de wedstrijd heeft laten beginnen, hij zal een prima wedstrijd fluiten en zonder meer meewerken aan een attractieve ontmoeting, hoeven we niet lang op de openingstreffer te wachten. Het is Roel Schipper die al in de eerste minuut V en V op 1-0 zet. Lang duurt het ook niet voor Sparta heeft geantwoord: 1-1. Met andere woorden, het begin is veelbelovend, als we dit tempo aanhouden komen we weer in de buurt van de dertig. Maar dat perspectief verwaterd al snel, want als de klok op 18 staat is het nog maar 3-3 en lopen we dus al behoorlijk achter op het scoringsschema. De beide Gariper treffers komen op naam van Remco Schraa en Jildou Boonstra. Halverwege deze eerste helft maakt Sparta er 3-4 van, maar nog in dezelfde minuut zorgt Remco Schraa ervoor het het opnieuw gelijk wordt: 4-4. Na 4-5 is het Nynke Buis die zorgt dat V en V bijblijft: 5-5. Dan is het een hele tijd stil op het doelpuntenfront en pas als de klok nog vier speelminuten aanwijst, komt de zaak weer op gang. Jan Jacob van der Zee zorgt voor 6-5 en na 6-6 is het Roel Schipper die V en V opnieuw op voorsprong zet: 7-6. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat beide ploegen de nodige moeite hebben met het maken van doelpunten. Die vallen mondjesmaat en dat betekent dat als de scheids voor de rust fluit, we nog niet verder zijn dan 8-8. Een beetje aan de magere kant voor twee ploegen op dit niveau. De achtste van de thuisclub komt op naam van Remco Schraa. Die tussenstand is eigenlijk terecht als je er objectief naar kijkt, geen van beide ploegen kan bogen op een overwicht van enige importantie. Beide teams vallen vol overgave aan, maar beiden hebben het moeilijk met de defensie van de tegenstander.

tweede helft
Ook nu vallen de doelpunten aanvankelijk vlot, na drie minuten is het 9-9, Pieter de Jong krijgt V en V's negende op zijn conto. Dan valt er een gaatje als Sparta twee keer op een rij scoort: 9-11. Dat zou een soort 'Vorentscheidung' kunnen zijn, maar opnieuw Pieter de Jong zorgt dat zijn ploeg niet verder achterop raakt: 10-11. Met de klok op 23 wordt de situatie voor de thuisclub toch lichtelijk zorgelijk als Sparta er 10-13 van maakt. Coach Ron Berkenbosch onderkent het gevaar en hij meldt zich langs de lijn met tactische aanwijzingen, maar vooral met peptalk, hij wil meer actie en agressie zien bij zijn team. Blijkbaar komt die boodschap over, want als Jan Jacob van der Zee en Pieter de Jong er 12-13 van maken, is het acute gevaar vooralsnog afgewend. Maar Sparta heeft de smaak te pakken en dat levert opnieuw een driepuntsmarge op: 12-15. 
spannendV en V moet aan de bak, de nederlaag dreigt en die wil de thuisclub koste wat kost vermijden. Jildou Boonstra en opnieuw Pieter de Jong, hij is met zijn voorbeeldige wedstrijdinstelling uitermate belangrijk voor zijn team, brengen V en V weer op schootsafstand van Sparta. Dat antwoordt met 14-6 het is aan invaller Ludolf van der Molen om nu verder onheil te voorkomen: 15-16. Het wordt spannend, de druk neemt toe, het tempo gaat omhoog en de duels worden net even wat venijniger. Coach Ron Berkenbosch brengt extra routine in de ploeg met het wisselen van Miranda Veenstra en Jildou Boonstra  ten faveure van Mathilde van der Zee en Martha van der Kooi. Maar het kwaad is in feite al geschied, Sparta komt met twee minuten te spelen op 15-17 en dat lijkt de definitieve beslissing in dit attractieve duel. Als Roel Schipper er nog in dezelfde minuut 16-17 van maakt, lijkt er alsnog een remise voor de thuisclub in te kunnen zitten, maar in die absolute slotfase mist V en V de ultieme scherpte om die zeventiende te scoren. En dus blijft het bij die 16-17 zege voor de gasten. Zeker niet onverdiend, die overwinning voor de ploeg van coach Leo van der Lei, maar V en V had met wat meer fighting spirit en wat meer schotkracht kunnen winnen. Conclusie: Sparta wint twee kostbare punten, V en V laat er op z'n minst één liggen.

Binne Kramer

{gallery}Syta/sparta211117{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie