OENTSJERK - Bijna 200 kinderen van de basisscholen in de Trynwâlden namen woensdagmiddag deel aan het traditionele schoolkorfbaltoernooi. Ze kwamen van Sinnehonk uit Aldtsjerk, De Opstap uit Oentsjerk, De Paadwizer uit Oentsjerk, Ichtus uit Gytsjerk, it Kruirêd uit Mûnein, Thrimwalda uit Gytsjerk en de Master Fennemaskoalle uit Tytsjerk. Het weer werkte boven verwachting mee, zodat het een toernooi werd waarbij fanatiek om de prijzen werd gespeeld onder het oog van een talrijk publiek.
Paadwizer grote winnaar schoolkorfbaltoernooi
Als het organiserende KF De Wâlden verlegen zit om jong talent, dat moeten ze gaan scouten bij De Paadwizer in Oentsjerk. Die school won niet alleen de titel bij de oudste jeugd, maar bevolkte ook het complete virtuele podium van dit schoolkorfbaltoernooi van Trynwâlden. Zelfs plek vier was voor een team van De Paadwizer. Misschien is er een ballotagecommissie op die school die potentiële leerlingen selecteert op hun korfbalvaardigheden, wie weet? Of misschien werken er op die school alleen leerkrachten bij wie het korfbal in de genen zit. Opmerkelijk is het in ieder geval. Het deed overigens niets af aan het toernooi op zich, want daarbij ging het maar zijdelings om het winnen, hoofddoel was om de kinderen een middag lekker te laten sporten in teamverband. En in dat streven slaagde de organisatie met vlag en wimpel.
rustig
Als ik op deze redelijk zonnige, maar nog wel degelijk koude meimiddag naar Oentsjerk rij, valt het me op dat het parkeerterrein bij sporthal De Hege Wâlden nog vrijwel leeg is, weinig auto's en even weinig fietsen. En die laatste horen toch onlosmakelijk bij een toernooi voor schoolkinderen. Even twijfel ik of ik wel de goede datum te pakken heb, of de goede locatie. Zou ik, met andere woorden, misschien in Tytsjerk moeten zijn. Zoiets gebeurt me nog wel eens. Leeftijd, zeggen mijn kinderen, ja, ja. Maar ook als ik het hek van sportpark Kaetsjemuoilân doorga is het opmerkelijk stil, waar ik een chaotisch 'Durcheinander' van kinderen, scheidsrechters, leerkrachten en moeders verwacht te zien, is het volkomen stil op het plein voor de kantine. Maar op het kunstgrasveld vlak voor mij staan wel degelijk allemaal korven, toch een feilloos teken dat er gekorfbald gaat worden. Want is er dan aan de hand? Het is tien voor half drie, het aanvangstijdstip dat Anton de Haan mij heeft doorgemaild. Een mevrouw helpt mij uit de droom: "Ze moeten wachten tot de scholen uitkomen", zegt ze desgevraagd. Maar het is toch woensdag, 's middags vrij, herinner ik me uit langjarige ervaring, eerst als leerling, later als schoolmeester, zoals dat toen nog heette. "Maar ze zitten met dat continurooster", aldus de mevrouw, "dus ze komen pas om kwart over twee uit school." En inderdaad, om even voor half drie is het lege plein plotseling omgetoverd tot die verwachte chaos. Ben ik toch niet voor niets gekomen.
begin
En dan raakt alles in een stroomversnelling: Hillie heet iedereen welkom, leest de verdeling over de velden voor en geeft nog een paar 'huishoudelijke mededelingen' mee zoals dat heet. Of iedereen daarnaar luistert vraag ik mij af, maar dat mag de pret niet drukken. We kunnen beginnen: "At de earste wedstriid mar ien kear draait, dan giet de rest fansels", weet Sipke Durk Castelijn, een van de organisatoren. En zo is het ook, als het eerste centrale beginsignaal klinkt, is iedereen op zijn plek en kunnen we beginnen.
foto's
Waar het mij om gaat is een aantal foto's, het liefst een beetje gevarieerd en dan ook nog eens gespreid over verschillende scholen. Er wordt in twee leeftijdscategorieën gespeeld: groep 5/6 en groep 7/8. De lagere klassen hebben een aantal weken geleden hun eigen toernooi gehad, binnen, in sporthal De Hege Wâlden. Dat betekent dat het hele toernooi zich op het kunstgrasveld afspeelt en dat houdt het overzichtelijk. Het is éénvakskorfbal wat er gespeeld wordt, dus één vak met twee korven. Dat betekent dat je af bent van dat vervelende stilstaan bij tweevakskorfbal met een afscheidende middenlijn. Nu kan iedereen aanvallen en verdedigen en dat bevordert de dynamiek in hoge mate. Ik zoek een plekje aan de zijkant vanwaar ik in elk geval twee velden tegelijk kan bekijken. Tenminste als ik niet te veel last heb van 'horizon-vervuiling' in de vorm van voor mijn lens langslopende toeschouwers. Saillant detail: de meeste kinderen lopen keurig achter mij langs, maar de meeste volwassenen hebben daar geen erg in, die blijven rustig met z'n drieën pontificaal voor je staan. Goed, je kan niet alles hebben.
'meisjes met rode haren'
Een hit van Arne Jansen als ik me goed herinner, maar in de volksmond is het zo, dat roodharige meisjes meer venijn hebben, meer 'kriich' in geef Frysk. Een prachtig voorbeeld daarvan speelt zich precies voor mij af als een jongen, blond en een kop groter, een fel duel uitvecht met een meisje met van dat prachtige rode haar. De jongen moet veel sterker zijn in mijn optiek, maar het meisje wint, zij is wat wij hier te lande een 'fjoerfretter' noemen. Zo'n type dat graag in je ploeg hebt, ze kan wedstrijden voor je winnen. Kijkt u vooral even naar de betreffende foto. Lang niet alle deelnemers zijn 'echte' korfballers, maar je haalt ze er wel meteen uit, degenen die waarschijnlijk elke week een paar keer trainen en zaterdags een wedstrijd spelen. Er zijn er ook bij die duidelijk géén korfballers zijn, maar van die universele sporters die eigenlijk overal goed in zijn, als het maar sport is. Van die kleine watervlugge voetballertjes die zelfs in een voor hen a-typische sport excelleren. Bindende factor is het plezier dat ze stuk voor stuk hebben, met z'n vieren kom je redelijk vaak aan de bal en omdat de strikte regels van het korfbal, als er iemand voor je staat mag je niet schieten en als je de bal hebt mag je niet lopen, niet al te strak en rigide worden nageleefd, is het een enorm beweeglijk geheel op al die velden die vlak tegen elkaar aan liggen. De scheidsrechters fluiten maar zelden voor overtredingen, als die er zijn, vallen ze in de categorie 'per ongeluk' dan wel 'onkunde' en ze passen het principe 'meer in de geest van de wedstrijd fluiten dan naar de regels' perfect toe. En commentaar is er niet bij, de spelers aanvaarden zo te zien moeiteloos het gezag van de referee. En ook vanaf de zijlijn klinken eigenlijk alleen maar aanmoedigingen, en zo hoort het ook.
variatie
Ik verkas een paar keer omdat ik wat andere achtergronden voor de foto's wil hebben en ook zoveel mogelijk andere gezichten. Dat lukt overigens maar ten dele en dat heeft mede te maken met mijn eigen mobiliteitsbeperking, om het even eufemistisch uit te drukken. Dan komt het moment dat ik genoeg plaatjes heb bij deze impressie en dat alles wat er nog bij komt valt in de categorie 'meer van het zelfde'. Ik blijf nog even zitten, het is hier prima toeven in het zonnetje, al ben ik blij dat ik de winterjas aan heb getrokken. Morgen wordt het beter zegt Piet, maar we zijn inmiddels zover dat het een kwestie is van 'eerst zien dan geloven'. Vroeger hing er in een 'ferneamd' restaurant in Earnewâld een bordje met 'morgen gratis bier'. Toen onze kinderen nog klein waren gingen we daar wel eens eten en de eerste keer zei een van onze zoons: "Heit, dan sil it hjir moarn wol drok wurde." Als ik naar huis ga is het toernooi nog niet afgelopen, maar ik krijg van Sietske altijd keurig de uitslagen en die treft u hier onder aan.
uitslagen
In de categorie groep 5/6 ging de finale tussen Thrimwalda 2 en de Paadwizer 3, uitslag 1-2. In de categorie groep 7/8 waren de beide finalisten De Paadwizer 2 en De Paadwizer 4, uitslag 2-1.
Binne Kramer {gallery}Syta/korf12517{/gallery}
Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121