29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
TYTSJERK - De Wâlden had thuis in Tytsjerk geen kind aan Oerterp, maar de kers op de appelmoes was het feit dat medekoploper Hoogkerk verrassend verloor van Sparta. En dat betekent dat de Trynwâldsters nu met twee punten voorsprong op Hoogkerk de ranglijst aanvoeren. En dat met nog slechts één wedstrijd te spelen. Als de ploeg van coach Sake Koelma zaterdag wint van en bij de Parabool op Paddepoel in Groningen, kan de champagne ontkurkt worden!


Unieke kans voor De Wâlden

De overwinning op Oerterp was hoogstwaarschijnlijk wel ingecalculeerd in Oentsjerk/Tytsjerk, de nederlaag die medekoploper Hoogkerk leed tegen Sparta zeker niet. Het was een geweldige meevaller, want nu hoeft De Wâlden 'alleen nog maar te winnen van de Parabool'. Nu is dat een onberekenbare tegenstander, deze studentenploeg uit Groningen. Het is een ploeg die heel wisselvallig is, en het dat maakt de Parabool tot 'een ploeg waarvan je niet makkelijk wint, maar waar je wel van kan verliezen'. Een credo uit het voetbal, maar niettemin zonder meer van toepassing op in dit geval korfbal. Dat zal coach Sake Koelma weten, hij is door zo ongeveer alle korfbalwateren gewassen, weet van elke hoed en derzelver rand en is ook nog eens gepokt en gemazeld in deze sport. Hij zal zijn ploeg voorhouden hoe er gespeeld moet worden om deze unieke kans te verzilveren. Want het scenario in deze klasse leek uit te gaan van een beslissingswedstrijd tussen de beide rivalen Hoogkerk en De Wâlden. Dat was op zich wel leuk geweest natuurlijk, vooral voor de niet betrokkenen zoals ik. Het zou een hernieuwde clash worden tussen twee coaches 'fan kwizekwânsje', JeHa Mulder en Sake Koelma. Dat op zich was al een reisje naar een neutraal terrein waard geweest. Nu is een overwinning van De Wâlden genoeg om de champagne te ontkurken. Spijtig dat dat in een uitwedstrijd lijkt te gaan gebeuren, maar dat is niet anders. De crux in deze competitie was natuurlijk de uitzege die De Wâlden vorige week in en tegen Hoogkerk behaalde. De wedstrijd zaterdagmiddag tegen Oerterp was niet meer dan een amuse voor komende zaterdagmiddag op sportpark Paddepoel.

'ferskil moat der bliuwe'
Het is gezellig druk op het sportcomplex in Tytsjerk waar nog een paar wedstrijden bezig zijn. Het is prima toeven hier, de 'mânske beammen' die het veldencomplex omzomen houden de wind merendeels tegen en in de zon is het heerlijk. Ik zoek een plek in de verste hoek waar ik al gauw gezelschap krijg van collega Klaas van Actief. In principe is foto's maken van korfbal niet het allermoeilijkste, alle actie speelt zich in principe af in de beide korfzones en met een matige telelens zijn die plekken wel te coveren. De kunst is eigenlijk om wat anders te maken dan standaardplaatjes. Dat lukt niet altijd, want er zijn van die wedstrijden waarbij de actie zich beperkt tot schoten van afstand. Wat dat betreft is deze ontmoeting een gunstige uitzondering. Er gebeurt van alles en beide ploegen gaan de strijd volop aan. Maar: 'ferskil moat der wêze' en dat verschil wordt al heel spoedig in de wedstrijd gemaakt door de thuisclub. De eerste de beste aanval van De Wâlden levert meteen de 1-0 op van Bareld Bos. Dat is, naar even later blijkt, de ouverture tot een waar doelpuntenfestijn. Een paar treffers, twee om precies te zijn, méér en de magische grens van veertig (!) was zonder problemen gehaald. Maar dat levert geen extra bonus op en dus is de wedstrijd na één helft al in zijn definitieve plooi gelegd. Binnen een kwartier staat het 8-0 door treffers van Johan Linthof, Hessel Kinderman, Brian Juckers, Bareld Bos, opnieuw Johan Linthof en Sjieuwke van der Veen. Die laatste zal nog van zich doen spreken deze wedstrijd, ze is, zoals dat heet 'op schot'.

beslist
Eigenlijk is de wedstrijd dan al beslist, al is er nog genoeg tijd voor de gasten om zich te herpakken. Maar daar lijkt het niet op, Oerterp is bij lange na niet opgewassen tegen met name de schotkracht van de Trynwâldsters. Het is Jildou Slagmann die na een kwartier die hatelijk grijnzende nul van het scorebord veegt: 8-1.Twee strafworpen betekenen weliswaar 8-3, maar De Wâlden raakt er niet van in de war. Sake Koelma ook niet, hij gaat alleen aan paar keer staan, maar zijn sonore bariton is deze middag nauwelijks te horen. Dat betekent meestal dat het goed gaat met zijn ploeg, hij is er de man niet naar om zich onnodig luidkeels te manifesteren langs de lijn. De Wâlden heeft dat ook niet nodig, de ploeg draait als een tierelier en heeft in principe geen kind aan de gasten uit Ureterp. Coach Rob Verra blijft rustig zitten op de bank, hij beseft dat er voor zijn ploeg weinig eer en al helemaal geen punten te verdienen zijn op deze fraaie zaterdagmiddag in Tytsjerk.

razend snel
De score loopt razendsnel op in deze eerste helft en het is vooral de thuisclub die zorgt voor een doelpuntenfestijn. Bij 11-4 heeft Sjieuwke van der Veen er al drie in liggen en als het rust is staat de teller al op een hoge 23-9. Bij veel wedstrijden zou dat niet misstaan als eindstand, maar we hebben hier in Tytsjerk nog een hele helft te spelen. De teller voor Sjieuwke van der Veen staat dan al op zeven doelpunten, ze maakt een zeer gedreven indruk en schiet loepzuiver uit alle hoeken en gaten. Bareld Bos, Lisette Henstra, Marije Jager, Brian Juckers en Hessel Kinderman zorgen voor de rest van treffers. Game over zou je kunnen concluderen, maar bij korfbal moet, ook al is het verschil nog zo groot, de volledige speeltijd worden uitgespeeld. En dus krijgen we nog een tweede helft, als we in het zelfde tempo doorgaan, wordt het statistisch bekeken 46-18, maar de ervaring leert dat zoiets zelden het geval is. Als een ploeg zo ver voorstaan, sluipt er toch een zekere vorm van gemakzucht in, logisch.

tweede helft
Voor de uitslag zal het weinig uitmaken, ik acht Oerterp niet in staat om deze gapende kloof nog te dichten en er gaan naast mij al stemmen op om de wedstrijd maar 'oan de bar' uit te spelen, of naar keuze op het zonovergoten terras van 'It Fjirde Fak'. Mooie naam trouwens, hij stamt nog uit de tijd dat er in drie vakken werd gespeeld, je wordt oud als je dat nog hebt meegemaakt. Maar er wordt wel degelijk doorgespeeld natuurlijk en ik moet zeggen, dat is bepaald geen straf voor de toeschouwers. De Wâlden en Oerterp maken er nog best een leuke tweede episode van. De thuisclub blijft op jacht naar nog meer doelpunten en de gasten doen er alles aan om het verschil toch een beetje binnen de perken te houden, ze doen aan 'Ergebniskosmetik'. En daardoor klinkt de eindstand uiteindelijk nog niet eens zo dramatisch. Het wordt 38-24. Ik kom niet verder dan 23 treffers voor de gasten, maar ik zal er eentje gemist hebben, 'aan een boom zo vol geladen mist men één, twee pruimpjes niet' dichtte Hiëronymus van Alphen lang geleden al. En dus krijgen we maar liefst 62 doelpunten te zien in 70 minuten, net geen treffer per minuut. En dat is toch behoorlijk veel voor een wedstrijd in de buitenlucht en op gewoon gras. Vervelen is er dus niet bij op deze fraai lentedag. Twee ploegen die er nog best een leuke wedstrijd van willen maken, een prima scheidsrechter en publiek dat zorgt voor een aangename ambiance, wat wil je nog meer. Koffie dan maar? Maar dat is hier zoals gebruikelijk ook uitstekend geregeld, zó goed, dat we koffie krijgen aangereikt van verschillende kanten tegelijk. Saillant detail: Sjieuwke van der Veen komt uiteindelijk tot, als ik goed geteld heb, 11 treffers, Johan Linthof gooit er acht in. Ja, als je zulke scherpschutters in je ploeg hebt loopt de score lekker op natuurlijk. Als de wedstrijd is afgelopen weet blijkbaar niemand al dat Hoogkerk verloren heeft van Sparta Zwolle, want er ontstaat geen euforie, er is slechts het besef dat er waarschijnlijk een 'belle', een beslissende wedstrijd om de titel staat aan te komen. Later, als ik thuis de KNKV site check blijkt dat Hoogkerk in Zwolle nipt heeft verloren (20-19) en dat De Wâlden daarmee een riant uitzicht op de titel heeft. Nu alleen nog maar 'even' winnen van De Parabool...

Binne Kramer

{gallery}nieuws/waldenoerterp22mei{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie