29
ma, apr
0 Nieuwe art.
Advertentie:
×

Fout

[SIGPLUS_EXCEPTION_FOLDER_BASE] Afbeeldingsmap %s gedefinieerd in de administration back-end moet een relatief pad hebben vanaf de Joomla root.

Korfbal
OENTSJERK - 'Einepikewaar' heette dat vroeger bij mij thuis en het betekende dat het prachtig voorjaarsweer was, lekker warm, droog en met een heerlijk zonnetje erbij. Dat wás het donderdag in Oentsjerk waar het traditionele pjuktoernooi werd gehouden. 's Middags waren de senioren aan de beurt, maar voor het eerst mochten 's ochtends de jonge korfballers hun kunsten vertonen. En voor de hele jonge korfballertjes was er een spelcircuit waarop ze zich konden uitleven.

Arnold Kuypers Bokaal voor duo Hooghiemstra/Feddema
Waar ooit in een nog niet zo grijs verleden de Hemelvaartsdag was geserveerd voor het traditionele korfbaltoernooi van eerst KV Trynwâlden en later DFD, is het al een aantal jaren de gewoonte om op deze 'hjeldei' een pjuktoernooi te houden op de velden van het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk. Pjukken is doelschieten voor twee tegen twee. Echt een spelletje voor de scherpschutters dus. En het zijn niet alleen locals die deelnemen, ook van omringende verenigingen komen de schutters om in Oentsjerk te laten zien wat ze in huis hebben.

rustig
Het is nog erg rustig op het Kaetsjemuoilân in Oentsjerk als het veld oploop. Even denk ik dat ik de tijd niet goed heb gelezen of anderszins 'yn 'e war' ben, want ik zie nauwelijks auto's en fietsen op het parkeerterrein. Maar er stond toch echt tien uur en het is nu tien voor tien. Gaat het niet door misschien? Maar nee, er liggen her en der korven en palen verspreid over het kunstgras, dus er gaat wel degelijk gekorfbald worden. De eerste die ik tegenkom is Sietske Hofstra en dat betekent niet alleen dat ik wordt bijgepraat over de gang van zaken, maar ook dat ik even later prinsheerlijk aan de koffie zit onder een zonnetent, helemaal in m'n eentje, maar dat mag de pret niet drukken. Op het veld zijn inmiddels mensen bezig met het uitzetten van de velden en het klaarleggen van de allerlei speeltuig voor de kleinste korfballertjes. En langzaam druppelen, de een na de ander, de deelnemers binnen, 'it begint om healwei alven' heb ik inmiddels begrepen. Nou, dat half uurtje kom ik wel door, het is prachtig weer, de zon schijnt en 'it is net in sprút kâld'.

pjukken
Het pjuktoernooi zal de hele dag duren, maar dit is de eerste keer dat er ook junioren aan meedoen, die komen dus vanochtend in actie. Er wordt op tijd gespeeld, zeven minuten per ronde en het team dan het vaakst heeft gescoord wint. Dat resulteert dan tenslotte in halve finales en een finale. Maar dan zijn we al een flink stuk verder in deze fraaie morgen. Er is inmiddels ook publiek en dat betekent dat er een gezellige drukte is op het plein voor de kantine. Ik maak een 'rondje langs de velden' en verbaas mij erover hoe vaak er gescoord wordt. Sommigen van deze jongelui hebben een schot in de vingers om 'u' tegen te zeggen, tegen bijna allemaal zou ik geen schijn van kans hebben.

spelcircuit
Het spelcircuit voor de kleinste korfballers, sommigen zijn nog wel héél klein heb ik de indruk, ligt inmiddels klaar en dus kan dat programmaonderdeel ook van start. Dat gaat op z'n kleuters en dat betekent dat de hele kluit zich verzamelt bij de juf die het geheel leidt. Er volgt een heuse warming up en bij deze kinderen betekent dat een afgeleide vorm van wat wij vroeger Zweedse gymnastiek noemden. Op oude Polygoon beelden krijg je dat nog wel eens te zien. Op marsmuziek en dan allemaal dezelfde beweging maken. Alleen zijn de bewegingen tegenwoordig wat fantasierijker en is het geen marsmuziek meer die de bewegingen begeleid, maar, nou wat dacht u, muziek van K3. Het voordeel daarvan is dat ze dat allemaal kennen en dus wordt er enthousiast met de armen gezwaaid, worden er vuisten gebald, rondjes gedraaid en duimen opgestoken. Dikke pret natuurlijk en prima als opwarmertje, om de spieren los te maken. Hoewel dat eigenlijk voor zulke jonge kinderen niet nodig is, maar om de stemming erin te krijgen is het prima natuurlijk. Dan worden de deelnemers ingedeeld in groepen en onder leiding van een leidster gaan ze naar het eerste onderdeel, en dat is voor elke groep anders. De kinderen zijn meteen enthousiast, het plezier spat eraf en het hele circus draait als een tierelier. Er moet uiteraard ook geschoten worden, al zijn de korven wat groter en hangen ze wat lager. En als een deelnemer er nog niet in slaagt de bal door die immense korf te krijgen, dan wordt er even gesjoemeld met de hoogte, of wordt er een klassieke 'lift' toegepast. Moet kunnen, het gaat niet om het winnen bij dit soort activiteiten, maar om het plezier. Voor de toeschouwers is het altijd een feest om naar kinderen te kijken die bezig zijn met sport-spelletjes en voor een fotograaf is het 'gefundenes Fressen' uiteraard. Zoals die twee witblonde meisjes, het zou best een tweeling kunnen zijn, die hun eigen plan trekken, merendeels uit bescheidenheid heb ik de indruk.

prijzen
Anders dan bij dit spelcircuit zijn er bij het pjukken wel degelijk prijzen te verdienen, dat is per slot van rekening een echte wedstrijd. De bandbreedte bestaat uit E-pupillen en C-junioren en er wordt door 12 koppels gespeeld in twee poules. Uiteindelijk zijn het Redmer Swart en Jarno Duindam die de meeste treffers scoren in de finale. Daarmee troeven ze Silke Koopmans en Fardau Oostenbrug af. Het virtuele podium wordt gecompleteerd door Sybrand Kikkert en Lisanne Sijtsma, de vierde stek is voor Anne Marc Adema en Nynke Postma. 's Middags staan er 56 koppels op de deelnemerslijst bij de senioren en aan het einde van de middag zijn het Matthijs Hooghiemstra (De Wâlden) en Elwin Feddema (kvHeerenveen) die winnen. Bas Bosma en Jehannes Miedema, (beiden van kv Westergo uit Bolsward) worden tweede en op de derde plaats eindigen de winnaars van vorig jaar, Afke Zijlstra en Anton de Haan, beiden van De Wâlden. Op de vierde plaats eindigen Romme Kuyper en Marlou van Dijk, beiden van De Wâlden. Samen met Elly Kuypers reikt clubvoorzitter Lucas Talsma de prijzen uit, waaronder de hoofdprijs van dit gebeuren, de Arnold Kuypers Bokaal. Daarna gaat iedereen aan de bbq, pjukken maakt hongerig én dorstig uiteraard!

Binne Kramer

{gallery}sport/korfbalwalden{/gallery}

Notice: Undefined property: stdClass::$readmore in /home/kanaal30/domains/archiefkanaal30.nl/public_html/templates/ja_teline_v/html/layouts/joomla/content/item/default.php on line 121
Advertenties




Advertentie